Kompanija Fly Fly Travel Kompanija Fly Fly Travel -

13.03.2017.

Biti odgovoran je neophodnost, a ne samo stvar dobre volje

 Fiskalni sistem služi za prikupljanje fiskalnih resursa i njihovu preraspodelu putem budžeta za javnu potrošnju. Bez pravilne preraspodele, prikupljanje prihoda gubi svoju osnovnu svrhu omogućavanja funkcionisanja društvenog sistema nama poznatog kao država. Bez ovih sredstava jedna zemlja ne može da ima kvalitetno obrazovanje, niti kvalitetni sistem zdravstvene zaštite, nema penzija za najstarije građane, ulaganja u kulturu, tehnički razvoj, nauku, odnosno država ne može da obavlja ni jednu od svojih funkcija.

Siva ekonomija obuhvata ekonomske aktivnosti koje nisu zakonski evidentirane - angažovanje radnika „na crno“, neplaćanje raznih vrsta poreza i slično. Zbog ovakvih ekonomskih aktivnosti dolazi do smanjenja ubiranja javnih prihoda, što indirektno dovodi do problema u funkcionisanju celog državnog sistema - nema dovoljno sredstava za školstvo, zdravstvo, kulturu, nauku, isplatu penzija... Država na to reaguje povećanjem poreza, usled čega oni koji pošteno rade trpe veće opterećenje zbog neodgovornosti pojedinaca.

Razmere sive ekonomije teško je kvantifikovati, a još teže suzbiti. Koliko god državni organi ulože napora, bez pomoći građana nivo sive ekonomije ostaće visok. Zato je najznačajnije razviti svest o problemu kod građana, pojasniti im da neprijavljivanjem neodgovornih pojedinaca sebi čine „medveđu uslugu“ jer će teže da se leče i školuju, živeće u zaostaloj državi, a pritom će država da uzima više od njih samih. Zemlje kod kojih je svest građana po ovom pitanju najveća su one sa najnižim nivoom sive ekonomije i, najčešće, zemlje koje su ekonomski najrazvijenije. Biti odgovoran je neophodnost, a ne samo stvar dobre volje. Biti odgovoran prema državi u ovom slučaju znači biti odgovoran prema sebi, svojoj porodici i svim ostalim građanima Srbije. Fly Fly Travel je odlučio da bude odgovoran i pridruži se akciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave „Uzmi račun i pobedi“ da bi omogućio bolje školovanje našoj deci, bolju zdravstvenu zaštitu i sigurniju starost penzionerima.