Olivera Papić Olivera Papić - predsednica Radne grupa za jačanje svesti građana Saveza za fer konkurenciju NALED-a i direktorka korporativnih poslova i marketinga, Moj Kiosk grupa

01.02.2017.

Edukacija građana o štetnosti sive ekonomije je ključna

Podizanje svesti građana o štetnosti nelegalnog poslovanja nije nimalo lak zadatak jer podrazumeva niz aktivnosti koje se moraju kontinuirano sprovoditi, i to duži vremenski period.

Često se ovaj proces identifikuje samo sa Nagradnom igrom, koja je samo jedan segment, ali najvažnija je kontinuirana edukacija građana o tome da je problem sive ekonomije odgovornost svakog pojedinca, a ne samo državnih institucija i pojedinih kompanija koje posluju u takvom okruženju. Potrebno je objasniti šta je sve siva ekonomija, zašto je važno uzimanje fiskalnih računa, šta sve gubimo kao građani ako ih ne uzimamo i šta ćemo sve moći da unapredimo ako redovno uzimamo fiskalne račune, kao i to koliko siva ekonomija utiče i na koji način na budućnost naših mladih i naše dece. Bitno je podsetiti građane i da je izdavanje i uzimanje fiskalnih računa pre svega zakonska obaveza.

U Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije predviđene su sveobuhvatne aktivnosti edukacije građana, edukacija dece, Nagradna igra koja bi na interaktivan način omogućila uključivanje i objedinjavanje i građana, i državnih institucija, i medija, i kompanija oko istog cilja. To zaista daje rezultat, što je potvrđeno pozitivnim primerima mnogih zemalja. S obzirom na to da Nagradna igra uvek ima ograničen rok, neophodno je da joj prethodi faza edukacije, koja bi se nastavila i posle Nagradne igre. Izuzetno je važan uticaj ovih aktivnosti na sve druge mere koje se sprovode jer jačanjem svesti građana donosi uštede i u novcu i u radu na svim drugim aktivnostima i, što je najvažnije, daje dugoročne rezultate.

Uspešnost jačanja svesti o suzbijanju sive ekonomije zavisi od implementacije svih navedenih aktivnosti zajedno, tu leži ključ uspeha.

Optimista sam zaista jer je plan koji je napravljen proizvod profesionalnog iskustva stručnih ljudi iz NALED-a i državnih institucija, kompanija članica Saveza za fer konkurenciju i, kao takav, ima podršku najvažnijih državnih institucija, što će omogućiti uspešnu implementaciju.