Milivoje Jovanović Milivoje Jovanović - ENECA

22.07.2019.

Reforma paušalnog oporezivanja

U Srbiji posluje nešto više od 117.000 preduzetnika paušalaca (taksista, advokata, programera, frizera...) koji su značajni poreski obveznici, ali su suočeni sa nizom birokratskih nedorečenosti i prepreka koje ih stavljaju u nepredvidljive poslovne okolnosti.

Neki od najupečatljivijih primera su neizvesnost u pogledu visine poreske obaveze za narednu godinu imajući u vidu da osnovica može da im bude uvećana na osnovu niza kriterijuma koji su podložni subjektivnoj proceni inspektora, kao i kašnjenje poreskih rešenja – Poreska uprava godišnje priprema čak 350.000 rešenja (akontacionih i konačnih) što neminovno dovodi do višemesečnih kašnjenja u izradi i dostavljanju.

Na nedostatke sistema paušalnog oporezivanja NALED ukazuje kroz Sivu knjigu još od 2015, a prošle godine zajedno sa Udruženjem za razvoj preduzetništva iz Niša i uz podršku USAID-a u okviru projekta „Javno-privatni dijalog za razvoj“ pokrenuta je kampanja „Mesec paušalaca“ s ciljem da okupimo ovu grupu, predložimo najbolja rešenja i pokrenemo resorne organe na akciju.

U Ministarstvu finansija naišli smo na otvorena vrata i formirana je radna grupa u koju su uključeni NALED i preduzetnici-paušalci i na pragu smo rešenja koje uvažava naše predloge, paušalcima znatno olakšava život, pomaže razvoju preduzetništva kao najvećeg generatora zapošljavanja, a državi ne umanjuje poreske prihode i doprinosi podsticanju poslovanja u legalnim tokovima – reforma paušala jedna je od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Osnova novog sistema biće softver i precizno definisani kriterijumi za utvrđivanje poreza. Oni koji tek pokreću biznis moći će putem web aplikacije za manje od minut da saznaju da li mogu da posluju u režimu paušalnog oporezivanja i izračunaju porez nekoliko godina unapred. Postojeći paušalci već u decembru znaće visinu obaveza za sledeću godinu, poresko rešenje (jedno umesto dva) dobijaće elektronskim putem i uplate će obavljati na jedan, a ne na četiri računa. Poreska uprava biće rasterećena izrade više od dva miliona stranica dokumentacije, a poreske inspektore moći će da preusmeri sa administrativnih poslova na teren kontrole gde su i najpotrebniji.