Aleksandar Ružević Aleksandar Ružević - generalni direktor Coca-Cola Hellenic Srbija / član Upravnog odbora NALED-a

22.02.2017.

Utisak o nama - Želimo li da nas pamte po sivoj ekonomiji?

Nedavno me je poslovni saradnik iz inostranstva upitao koliko je kod nas čest slučaj da nakon ručka u restoranu gost ne dobije račun. Zamislio sam se nad pitanjem ne zato što je teško doći do odgovora, već razmišljajući o percepciji koju posetioci iz inostranstva ponesu iz Srbije. Da li je siva ekonomija nešto po čemu želimo da nas pominju?

Često slušamo o makroekonomskoj stabilnosti i rastu privrede kao strateškim razvojnim ciljevima Srbije. Oba je nemoguće ostvariti bez sistematskog pristupa rešavanju pitanja sive ekonomije koja narušava poslovni ambijent decenijama unazad. Podatak da je obim prometa u sivoj zoni čak 30 odsto bruto domaćeg proizvoda svedoči o rasprostranjenosti ove pojave i stanju u kome se nalazi privreda.

Zavaravamo se ako mislimo da siva ekonomija nije problem svakog od nas. Njeni raznovrsni pojavni oblici dotiču život svakog pojedinca, institucije ili kompanije, počev od nelegalne trgovine na zelenoj pijaci i zdravstveno nebezbednih proizvoda, pa sve do utaje poraza ili neprijavljivanja radnika kojima se na ovaj način uskraćuju osnovna ustavna prava. Paralelno sa ovim, siva ekonomija nepovoljno utiče na razvoj malih i srednjih preduzeća koja ne uspevaju da razviju održive modele poslovanja usled nelojalne konkurencije koja ostaje van zvaničnih tokova poslovanja. Sve pomenuto vodi ka zaključku da bi suzbijanje sive ekonomije povoljno uticalo ne samo na već pomenuti državni budžet, već i na svakodnevni život naših građana.

Coca-Cola Hellenic je kao jedan od najznačajnijih poslodavaca (1.100 zaposlenih) i pokretača domaće ekonomije posebno osetljiva na uticaj sive ekonomije i prepoznala je važnost uređenog tržišta i međusektorskog dijaloga. U cilju pružanja podrške promenama, kompanija je u okviru NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju, pokrenula čitav niz inicijativa koje danas čine sastavni deo sistemskog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, koji je Vlada usvojila na inicijativu NALED-a i kompanija okupljenih u Savezu za fer konkurenciju, predviđa niz mera kao što je bolja koordinacija inspekcija i saradnja sa carinom, policijom i sudskim organima, kao i efikasnije sankcionisanje svih oblika sive ekonomije. Lično, jednako važnim smatram podsticajne mere u oblasti fiskalne politike kroz olakšice za pokretanje biznisa, te proširenje obuhvata fiskalizacije i uvođenje informacionih sistema za uspostavljanje efikasnije analize rizika u Poreskoj upravi. Aktivnosti će obuhvatiti i smanjenje administrativnog opterećenja, smanjenje ili ukidanje dela nameta i razvoj elektronskih servisa što će poslovni ambijent učiniti kvalitetnijim i olakašati poslovanje svima.

Ipak, važno je istaći i da svako od nas građana ima svoju ulogu u suzbijanju sive ekonomije. Podizanje svesti o tome kako svako može da pomogne u regulisanju ove oblasti, te aktivno učešće građana bio je jedan od osnovnih ciljeva pokretanja Nacionalnog programa. U ostvarenju tog cilja pokrenuta je i nagradna igra Uzmi račun i pobedi, koja će verujem doprineti razvoju lične odgovornosti.

Verujem da će predložene mere, uz rešenost Vlade Republike Srbije i podršku nevladinog i korporativnog sektora, dati dobre rezultate u sistemskoj borbi protiv sive ekonomije, što će doprineti značajnom uvećanju budžetskih prihoda Srbije, a samim tim i obima privrede. Uveren sam da će samo za godinu dana slika o Srbiji biti značajno drugačija od one sa početka teksta.