19.11.2020.

[NewsMax Adria] Nepoznavanje prava ne oslobađa plaćanja poreza

[NewsMax Adria] Nepoznavanje prava ne oslobađa plaćanja poreza

Udruženja radnika sa interneta pozvalo je svoje članove da mejlovima zatrpaju Ministarstvo finansija, Poreska uprava i kabinet premijerke. Cilj je da te institucije tako primoraju da pristanu na njihove zahteve. Traže trenutnu obustavu naplate poreza i postupaka poreske uprave, a država traži da retroaktivno, pet godina unazad, izmire dug za poreze.

Za "Pregled dana" Igor Lončarević, partner i rukovodilac odeljenja za poreske i pravne poslove revizorske kuće KPMG i potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju, rekao je da iako se tek sredinom oktobra pojavilo jasno uputstvo na sajtu Poreske uprave, obavezna prijava dohotka iz inostranstva postoji već nekoliko decenija.

-Bilo gde u svetu, kada primite neki prihod, neki porez mora da se plati. Postoji naravno određeni broj izuzetaka ali oni su pobrojani uvek u zakonu šta ne podleže oporezivanju. Tako da je potrebno da svi zajedno učinimo napor, da podignemo nivo svesti. NALED intenzivno radi sa frilenserima i upravo smo početkom novembra imali jednu anketu sa njima. Najveći broj frilensera ima između 20 i 40 godina. I mi smo njih zapravo pitali kako oni vide svoj položaj. Oni, pre svega, smatraju da ih zakoni ne prepoznaju i to je tačno, znači ne prepoznaje ih Zakon o radu. Međutim, poreski zakoni ih vrlo jasno prepoznaju, po kojima su oni dužni da plate porez na dohodak - rekao je Lončarević.

Iako je sistem informisanja poreskih obveznika negde zakazao, samo nepoznavanje prava ne oslobađa plaćanja. Poreska uprava ima pravo da ide pet godina unazad, a obaveza građanina je da se interesuje o svojim poreskim obavezama i zatraži stručni savet.

Kako bi se rešio problem između frilensera i države, plaćanje poreza je neophodno, ali uz mogućnost plaćanja na rate.

- Zakon o porezu, poreskom postupku i poreskoj administraciji omogućava Poreskoj upravi da postigne sporazum sa obveznikom ili rešenjem da utvrdi reprogram duga, odnosno plaćanja na rate do 60 rata. Suštinski zakon omogućava da se tokom tog perioda ne obračunava celokupna zatezna kamata, već samo referentna stopa, uz otpisivanje 50% kamate onome ko plati sve na vreme - smatra Lončarević.