14.11.2020.

[RTS] Procenjuje se da je 15% privrednih tokova u Srbiji u sivoj zoni

[RTS] Procenjuje se da je 15% privrednih tokova u Srbiji u sivoj zoni

Procenjuje se da je 15 odsto privrednih tokova kod nas u sivoj zoni, a da potpuno na crno posluje oko 70.000 firmi. Da bi podstakla svest građana o tome koliko je u borbi protiv sive ekonomije važno tražiti fiskalni račun, Vlada treći put organizuje nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi". Prvo izvlačenje nagrada je 21. novembra, u 18 časova uz prenos na RTS-u. Za prvi krug stiglo je više od od milion i 300.000 koverata, samo u četvrtak više od 200.000.

Deset fiskalnih računa ili slipova koje u koverti ne treba mešati, sa iznosom od najmanje 100 dinara, dovoljni su za učešće u nagradoj igri.

Na sreću, Marina iz okoline Debrca, pre tri godine imala je volje da pošalje na desetine koverti, jedna joj je donela stan u Beogradu.

"U septembru smo dobili, sin je u oktobru krenuo na fakultet, za godinu dana će i ćerka, tako da nam mnogo znači", ispričala je Marina Grković, dobitnica stana "Uzmi račun i pobedi 2017".

Upućeni kažu da borba protiv sive ekonomije daje rezultate - od 2012. do 2017. udeo sivih tokova u privredi smanjen je šest odsto. U nelegalnim tokovima kod nas, i dalje teku milijarde evra godišnje.

"Sedam milijardi evra, to vam je u današnjim iznosima dva budžetska defcita koja sada imamo, to je deset moravskih koridora ili još blje da vam opišem, to su sva četiri koridora koja se grade. Zaista je obim sive ekonomije veliki, 10 do 20 odsto tog novca završilo bi kroz poreze u budžetu, to bi služilo za nabavku respiratora, za nabavku elektronskih tabli u školama", napominje Ivan Radak iz Naleda.

Pročitajte više