09.11.2020.

[RTS] Za nagradnu igru

[RTS] Za nagradnu igru

Gostujući u Jutarnjem programu Ivan Radak iz Naleda kaže da je sivu ekonomiju dosta teško izmeriti, ali da su oni u poslednjoj studiji izračunali da siva ekonomija u legalnoj privredi učestvuje oko 15,4 odsto BDP-a odnosno oko sedam milijardi evra.

"Deo toga ne ode u budžet kao porez i država ostaje uskraćena za jedan veliki iznos koji bi unapredio kvalitet života i zato je potrebno da se borimo protiv sive ekonomije", ističe Radak.

Napominje da svako treće preduzeće u Srbiji makar deo svog poslovanja obavlja u sivoj zoni.

"Privrednici su, u istraživanju, procenili konkurenciju u sivoj zoni oko 20 odsto, ali je po našim merenjima to je i 33 odsto", rekao je Radak.

U trenutku kada je ljudima svaki dinar važan, teško je radnike motivisati da prijave isplaćivanjem dela zarada "na ruke", neprijavljivanje dela ili svih zaposlenih ili neizdavanjem računa.

"Najvažnije je da radimo na svesti zašto je to važno da prijavimo. Kada smo građane pitali da li bi prijavili poslodavca kod koga rade na crno ili nekog njihovog kolegu veliki procent građana oko 70 posto odgovorio je da ne bi prijavio. Najveći strah je od gubitka posla", kaže Ivan Radak iz Naleda.

Pročitajte više