O NALED-u

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je nezavisno, neprofitno i nestranačko udruženje kompanija, opština i organizacija civilnog društva koje rade zajedno na stvaranju boljih uslova za život i rad u Srbiji. Od osnivanja 2006. do danas, NALED je izrastao u najveću privatno-javnu asocijaciju. NALED okuplja gotovo 280 članova, a mrežu partnera čini više od 100 državnih institucija i međunarodnih organizacija.

NALED se pozicionirao kao ključni sagovornik Vlade i Parlamenta u definisanju regulatornih prioriteta i zakonskih rešenja od značaja za privredu. Daje nezavisnu ocenu rada državnih institucija i izveštava javnost i Evropsku komisiju o statusu reformi u Srbiji. Članovi NALED-a se zalažu za efikasnu državu, smanjenje birokratije i parafiskalnog opterećenja privrede i fer konkurenciju. Sve aktivnosti NALED-a usmerene su na poboljšanje poslovne klime na nacionalnom i lokalnom nivou.

NALED-ove studije i analize, projekti za jačanje konkurentnosti i originalne inicijative kao što su E-dozvole, Barometar propisa, Kalkulator lokalnih taksi i naknada, Registar parafiskalnih nameta, Certifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, Regulatorni indeks Srbije, Siva knjiga propisa, dale su značajan doprinos reformama u Srbiji i administrativnom rasterećenju privrede. Na čelu Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije NALED je učestvovao u izradi prvog Nacionalnog programa sa 68 mera za rešavanje problema nelegalne trgovine, poreske evazije i rada na crno. U svojstvu koordinatora Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi Svetske banke i uvođenjem elektronskih građevinskih dozvola, NALED je doprineo da se Srbija plasira među prvih 50 zemalja sveta po lakoći poslovanja što je najbolji rezultat u proteklih 10 godina.

Retrospektiva decenije rada NALED-a