Obim sive ekonomije

Nivo sive ekonomije u Srbiji kreće se u rasponu od 21 do 30,1% BDP-a, pokazala je poslednja studija o proceni nivoa sive ekonomije koju je izradio Fond za razvoj ekonomske nauke uz podršku USAID-a.

Obim sive ekonomije u državama u regionu kreće se u rasponu od 22 do 32 odsto BDP-a, dok je prosek razvijenih država EU oko 15% BDP-a. U odnosu na Srbiju jedino Bugarska ima veći obim prometa u neformalnim privrednim tokovima. Među zemljama sa najmanjom stopom poslovanja mimo propisa su pojedine države SAD i Švajcarska kod kojih je obim sive zone oko 7% BDP-a.

Imajući u vidu visinu bruto domaćeg proizvoda Srbije, moguće je izračunati da se mimo propisa prometuju roba i usluge u vrednosti od oko 10 milijardi evra od čega budžet ostaje uskraćen za oko 3 milijarde evra. To bi značilo da je svaki građanin uskraćen za jednu prosečnu platu na godišnjem nivou.

Ovaj novac bio bi dovoljan da svaka opština u Srbiji dobije novi dom zdravlja (609 miliona evra), da se rekonstruišu i opreme sve opšte i specijalne bolnice (439 miliona evra), finansiraju plate vatrogasaca, policajaca i lekara (963 miliona evra) i da se prepolovi deficit budžeta.