Istraživanje stavova građana

Preuzmite:

Istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji, maj 2018.ppt

Istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji, maj 2018.pdf

Tokom drugog ciklusa nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ zabeleženo je rekordno učešće 41% građana koji su ukupno poslali 11 miliona koverata.

Podaci istraživanja, koje je za potrebe NALED-a sprovela agencija IPSOS tokom maja  2018. godine na uzorku od 1.025 ispitanika, pokazali su promenu odnosa građana prema sivoj ekonomiji koja se registruje kroz jačanje poreske discipline. Takođe je zabeležen skok u korišćenju platnih kartica prilikom kupovine.

Čak 70% građana smatra da siva ekonomija nije opravdana i 90% podržava njeno suzbijanje. 35% građana istakla je da ih je nagradna igra motivisala da uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine i još 13% da su motivisaniji da plaćaju karticama. U novom ciklusu učestvovalo bi 42% anketiranih.

Čak 93% građana uvek ili često prilikom kupovine dobije neku vrstu računa, a da je došlo do jačanja poreske discipline pokazuje podatak da 48% ispitanika zahteva račun u slučaju da ga ne dobiju (skok sa 40% u odnosu na 2017.). Uz to, 26% građana prijavilo bi objekat u kojem ne dobiju fiskalni račun (porast sa 22% u prošloj godini).

Rezultate celokupnog istraživanja pogledajte u prezentaciji u nastavku ili preuzmite sažetak nalaza u dokumentu iz priloga.