Studentsko takmičenje

Studentsko takmičenje

 


Prijave su zatvorene.

Preuzimanje:

Pravila takmičenja
Studija slučaja
Prijavni formular
Najčešća pitanja

Šta je Cashless Case Challenge

Cashless Case Challenge je studentsko takmičenje za najbolje ideje koje mogu da doprinesu razvoju bezgotovinskog društva u Srbiji. Takmičenje organizuje NALED u saradnji sa Ministarstvom finansija u okviru nacionalne kampanje – Godina borbe protiv sive ekonomije. Organizaciju takmičenja su podržali kompanija Mastercard (pokrovitelj projekta), Societe Generale banka (partner projekta), Fakultet organizacionih nauka i Case Study Club (prijatelji projekta).

Takmičari treba da predlože praktična rešenja i aktivnosti koje mogu da se sprovedu na nivou države, kao koraci ka uspostavljanju bezgotovinskog društva,  tj. sistema u kojem se manje koristi keš a više bezgotovinska plaćanja, bilo da se radi o platnim karticama, e-banking i m-banking platformama, elektronskom novcu ili drugim alternativama. Ovakav sistem je manje podložan sivoj ekonomiji, jer svaka elektronska transakcija ostaje ubeležena i onemogućava poslovanje u sivoj zoni i utaju poreza. 

Šta je bezgotovinsko društvo

"Bezgotovinsko društvo" možda zvuči komplikovanije od reči "keš", ali u praksi predstavlja mnogo efikasniji koncept kojem teže brojne razvijene ekonomije poput Švedske, Australije, Danske. Kod bezgotovinskih transakcija, činjenica da je plaćanje obavljeno elektronski i da novac prelazi sa računa kupca na račun prodavca čini tok novca vidljivim što nije uvek slučaj sa kešom gde, ako nije izdat fiskalni račun, promet ostaje neprimetan za poreske organe, čime radnja izbegava plaćanje PDV-a i dolazi u favorizovanu poziciju u odnosu na odgovorne kompanije.

Osim prednosti koje donosi državi i doprinosa fer konkurenciji, bezgotovinsko društvo ima brojne prednosti za krajnjeg potrošača, jer ne obavezuje ljude da nose veće količine keša, omogućava kupovinu online ili sa mobilnog telefona, plaćanje računa ili drugih naknada od kuće. Bezgotovinsko plaćanje je neophodno i za razvoj e-uprave – elektronskih servisa države koji bi omogućili ukidanje čuvenih situacija „fali ti jedan papir“.

Uslovi učešča / pravila takmičenja

Takmičenje je otvoreno za studente završnih godina osnovnih studija i postdiplomce svih fakulteta. Studenti se mogu prijaviti u timovima od po tri člana, sa istog ili različitih fakulteta. Zadatak timova je da predlože aktivnost koja će doprineti razvoju bezgotovinskog društva, a koju bi Vlada Srbije mogla da uvrsti u Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije.

Uspostavljanje bezgotovinskog društva je dugoročan proces i podrazumeva temeljan rad na razvoju brojnih faktora, poput tehnoloških (razvoj novih proizvoda), pravnih (unapređenje zakonske regulative), komunikacionih (promocija i podsticanje bezgotovinskog plaćanja). Pri osmišljavanju i podnošenju ideja za takmičenje, studenti mogu da se fokusiraju na jedan primarni aspekt i/ili sektor poslovanja i predlože aktivnost koju bi sproveli.

Proces selekcije

Na osnovu aplikacionih formulara, stručni žiri će odabrati najviše 10 najboljih timova (u zavisnosti od kvaliteta prijava) koji će nastaviti takmičenje. Timovi koji budu izabrani u drugi krug takmičenja biće pozvani na vikend radionicu na kojoj će uz pomoć odabranih mentora moći da dodatno unaprede svoje ideje i prezentacijske veštine, nakon čega će uslediti veliko finale – završni događaj na kojem će timovi predstavljati svoje ideje uživo, pred stručnim žirijem, publikom i medijima, u formi kratke prezentacije i biti izabrani pobednici.

Stručni žiri će činiti predstavnici NALED-a, kompanije Mastercard, Societe Generale banke, Ministarstva finansija i Fakulteta organizacionih nauka.

Vremenski okvir

Uvodno predavanje na FON-u: 6. novembar 2017. u 19h
- Dušan Vujović, ministar finansija
- Artur Turemka, generalni direktor kompanije Mastercard za tržišta Balkana
- Goran Pitić, predsednik UO Societe Generale Banke / predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a

Prijava za takmičenje slanjem formulara i PPT prezentacija (od 7. novembra do 1. decembra.) Napomena: Rok za prijavu produžen je do 5. decembra u 23.59h
Ocenjivanje pristiglih prijava (najkasnije do 10. decembra)
Proglašenje do 10 timova koji su ušli u uži izbor (11. decembra)
Završna radionica za izabrane timove (16. i 17. decembar)
Javna prezentacija (finale) – izbor i proglašenje pobednika (17. decembar)

Nagrade

Glavna nagrada za prvoplasirani tim je šestomesečna plaćena praksa (500 evra bruto mesečno) u NALED-u, kompaniji Mastercard i Societe Generale banci.

Ostale nagrade uključuju tablete, učešće na Mastercard radionici, promotivne poklone. 

Prijavi se!

Više informacija o zadatku i pitanjima na koje takmičari treba da daju odgovor, kao i aplikacioni formular, možete preuzeti na vrhu stranice.  

Stručni žiri i mentori

Podršku studentima tokom takmičenja pružiće stručnjaci iz privrede i nauke, a radove će oceniti Dušan Vujović, Violeta Jovanović, Jelena Ristić, Goran Pitić i Svetlana Jovanović.

Podrška takmičenju

Takmičenje organizuje NALED u saradnji sa Ministarstvom finansija. Organizaciju takmičenja su podržali kompanija Mastercard (pokrovitelj projekta), Societe Generale banka (partner projekta), Fakultet organizacionih nauka i Case Study Club (prijatelji projekta). Promociju inicijative podržali su Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), Ekonomski fakultet u Beogradu, Fakultet političkih nauka u Beogradu i Centar za razvoj karijere FPN-a, Pravni fakultet u Beogradu, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda, Organizacija srpskih studenata u inostranstvu OSSI, EU Info point Novi Sad.

NALEDMinistarstvo finansija

MastercardSociete Generale

FEFAEKOFFPN i Centar za razvoj karijereFakultet inzenjerskih nauka

Kancelarija za mlade Grada BeogradaOSSIEU Info point Novi SadUnija studenataSKONUSPravni fakultet - UNION

Metropolitan UniverzitetPazarce INFONacionalna asocijacija KZMFluo SocieteForum studenata novinasrtva EvropeErasmus student network Srbija

FTN CacakTajmlajn magazineEtno mrezaFTN - Novi SadDrzavni Univerzitet u Novom PazaruEkonomski fakultet Univerziteta u Nišu

MegatrendUniverzitet UNION BeogradBeogradska Bankarska Akademija