10.07.2017.

Građani pobedničkih opština izabrali projekte

Građani pobedničkih opština izabrali projekte

U periodu od 12. do 26. juna u pet najaktivnijih lokalnih zajednica u takmičenju Uzmi račun i pobedi, koje su uz WiFi zonu osvojile je i fond za lokalna ulaganja od po 20.000 evra, organizovano je glasanje za izbor projekta rekonstrukcije i opremanja objekata i dobara od javnog značaja u koje će sredstva biti utrošena.

 

Naziv opštine Izabrani projekat Broj glasova za pobednički projekat
Bela Palanka Uređenje arheološkog nalazišta "Remisiana" 145
Dimitrovgrad Formiranje Turističkog info centra 137
Plandište Nabavka opreme i aparata za Dom zdravlja "1. oktobar" 545
Bela Crkva Izgradnja dečijeg igrališta u gradskom parku 391
Golubac Izgradnja nove zgrade izdvojenog odeljenja OŠ "Branko Radičević" u naselju Krivača 75

 

Građani Bele Palanke najviše glasova dali su za uređenje arheološkog nalazišta „Remisiana“ koje podrazumeva rekonstrukciju trga sa fontanom i spomenika Septimiju Severu. Funkcionalno i ambijentalno uređenje ovog lokaliteta predstavlјa obogaćivanje sadržaja turističke ponude opštine i regiona jugoistočne Srbije. Od 233 glasača, za pobednički projekat glas je dalo 145 Belopalančana, za rekonstrukciju prostora za Omladinski klub glasalo je 51, dok je njih 34 podržalo projekat postavljanja teretane na otvorenom u naselju Nova mala.

U opštini Dimitrovgrad, glasanje je bilo neizvesno. Građani su najviše glasova (137) dali za formiranje Turističkog info centra, gde je predviđeno da se zaposli troje ljudi, dok je pet manje glasova dobio projekat za nabavku terenskog vozila za dom zdravlja. Za rekonstrukciju platoa ispred Centra za kulturu glasalo je 118 stanovnika opštine.  

Velika izlaznost na izboru za pobednički projekat bila je u opštini Plandište. Od ukupno 827 glasača, njih 545 je glasalo da se Domu zdravlja “1. oktobar” nabavi bebi vaga i ultrazvučni aparat sa odgovarajućim sondama i paketima merenja. Za nabavku nameštaja u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ glasalo je 99 građana, dok je njih 155 svoj glas dalo za nabavku kotla u predškolskoj ustanovi „Srećno detinjstvo“. Najmanje glasova, svega 23, otišlo je za projekat nabavke kotla za Dom zdravlja „1.oktobar“.

Od tri ponuđena projekta, u opštini Bela Crkva najviše glasova (391) dobio je projekat izgradnje igrališta u gradskom parku. Pored ovog projekta bilo je ponuđeno uređenje dvorišta u predškolskoj ustanovi „Anđelka Đurić” ili rekonstrukcija sale Centra za kulturu. U glasačku kutiju ubačeno je ukupno 658 listića, a za rekonstrukciju sale Centra za kulturu glasalo je 226, dok je za igralište u vrtiću bilo 38 stanovnika opštine.

Pobednički projekat u opštini Golubac je izgradnja nove zgrade izvdojenog odeljenja Osnovne škole “Branko Radičević” u naselju Krivača. Od ukupno 198 glasača, za ovaj projekat glasalo je 75 stanovnika. Za sanaciju seoske ambulante u Vincima glasalo je 53 stanovnika, dok je projekat rekonstrukcije zgrade Osnovne škole „Branko Radičević“ u naselјu Dobra  dobio 70 glasova.

Zahvalјujući donaciji Telekoma Srbija, u ovim opštinama zaživele su i WiFi zone besplatnog interneta maksimalne brzine do 300Mb/s, kao dodatna nagrada u takmičenju Uzmi račun i pobedi. Uz ovih pet, WiFi zone aktivirane su i u opštinama Sečanj, Žitište, Bački Petrovac, Prokuplje, Titel i Rakovica, a do 20. jula biće puštena u rad i u opštini Svrljig.  Prva od 12 wi-fi zona besplatnog interneta svečano je otvorena 6. jula u Parku japansko-srpskog prijateljstva u beogradskoj opštini Rakovica, a tokom jula planirana su otvaranja i u ostalim opštinama.