30.01.2021.

Jelena Obradović dobitnica stana u Beogradu

Jelena Obradović dobitnica stana u Beogradu

Pet automobila "fijat 500L" i dvosoban stan u Beogradu dodeljeni su u novom izvlačenju drugog kruga nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2020". Koverte je ovog puta izvlačila selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković.

Dobitnica glavne nagrade, stana u naselju Zemunske kapije je Jelena Obradović iz Beograda, dok su automobile dobili Nikola Micić iz Beograda, Katalin Horvat iz Bezdana, Rajko Krljić iz Inđije, Ankica Radišić iz Đurđeva i Blagomir Jokić iz Pančeva.

Gošća u studiju Radio-televizije Srbije, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović rekla je da obim sive ekonomije zavisi i od količine teških administrativnih postupaka, zbog čega je neophodno raditi na uvođenju elektronskih usluga, koje su jednostavnije, lakše za korisnike i transparentnije.

- Pre više od godinu dana krenuli smo u reformu paušalnog sistema zajedno sa sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija, jer nam je posebno bila važna mala privreda. Paušalci to su preduzetnici, frizeri, obućari, oni koji sami rade ili imaju po jednog zaposlenog. Njima je najveći problem bilo poresko rešenje koje im je kasnilo po šest, sedam meseci a dešavalo se da kasni i po dve godine, jer je način obračuna bio kompleksan. Od prošlog januara imamo digitalnu uslugu i softverski obračun, a rešenje se dobija već u januaru – rekla je Bojović.

Ona je dodala da je značajan rezultat u borbi protiv sive ekonomije postignut i uvođenjem elektronske prijave sezonskih radnika u poljoprivredi, koja je omogućila da se više od 47.000 lica uvede u legalne tokove.

Nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" takođe je jedan od načina da se podrži odgovorna privreda i motivišu građani da plaćaju bezgotovinski i uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine.

Pravo učešća imaju svi punoletni građani koji pošalju koverte sa 10 fiskalnih računa ili 10 slipova, ne starijih od 1. septembra 2020. godine, sa minimalnim pojedinačnim iznosom od 100 dinara. Fiskalne račune i slipove ne treba mešati u istoj koverti.