23.01.2018.

Novi ciklus nagradne igre Uzmi račun i pobedi

Novi ciklus nagradne igre Uzmi račun i pobedi

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 23. januara 2018. usvojila zaklјučak da se nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima "Uzmi račun i pobedi" organizuje i ove godine, budući da je borba protiv sive ekonomije jedan od ekonomskih prioriteta Vlade.

Organizacija nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" je jedna od važnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. 

Imajući u vidu veliki uspeh prvog kruga u kojem je prema istraživanju NALED-a učestvovalo gotovo 40 odsto građana i poslato više od 85 miliona računa, Vlada je usvojila zaklјučak o organizovanju novog ciklusa nagradne igre jer je ocenjeno da je rekordni odziv značajno doprineo jačanju poreske kulture građana i privrede i izgradnji svesti o važnosti plaćanja poreza i odgovornog poslovanja za dobrobit celog društva. 

Priređivač novog ciklusa biće Vlada Srbije u saradnji sa NALED-om i privredom okuplјenom u Savezu za fer konkurenciju. 

Nagradni fond „Uzmi račun i pobedi 2018“ biće značajno vredniji nego prošle godine i sastojaće se od većeg broja automobila i stanova koji će biti dodelјeni učesnicima u nagradnoj igri, tokom javnog izvlačenja. 

Pored jačanja svesti o gubicima koje svi građani Srbije trpe usled sive ekonomije, prvi ciklus imao je i značajne fiskalne efekte. Tokom tri meseca nagradne igre, evidencija prometa preko fiskalnih kasa povećana je za 33 odsto kod malih obveznika kod kojih je siva ekonomija najzastuplјenija, a poreski inspektori registrovali su za četvrtinu manje prekršaja u izdavanju fiskalnih računa. U istom periodu zabeležen je rast bezgotovinskih transakcija za 18,5 odsto.