10.10.2017.

Poreski podsticaji mladima i nezaposlenima za lakše pokretanje biznisa

Poreski podsticaji mladima i nezaposlenima  za lakše pokretanje biznisa

Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju

U utorak, 10. oktobra  2017, NALED je predstavio Analizu poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju i model poreskog oslobođenja za start up kompanije u prvoj godini. 

NALED je analizu sproveo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, a uz podršku Nemačke razvojne saradnje i realizovana je kao osnova za sprovođenje seta mera u okviru Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koje za cilj imaju podsticanje prevođenja sive ekonomije u legalne tokove.

U analizi je ocenjeno da je početnike u poslovanju neophodno osloboditi plaćanja poreskih obaveza u prvoj godini u cilju podsticanja mladih i nezaposlenih da biznis vode u legalnim tokovima, smanjenja nezaposlenosti i sive ekonomije i stimulisanja preduzetništva u Srbiji. 

Analiza nudi model izuzeća od plaćanja poreza na dobit i poreza i doprinosa na zarade odnosno paušalnog poreza u trajanju od godinu dana za preduzetničke radnje i mikro firme. Namenjen je mladima koji su u poslednjih šest meseci završili srednju školu ili fakultet, kao i licima koja su duže od šest meseci na evidenciji NSZ. Zdravstveno osiguranje za njih i njihove radnike bilo bi pokriveno iz budžeta dok bi mogli sami da uplaćuju doprinose za penziono i nezaposlenost.

- Primenom ove mere omogućili bismo da već sledeće godine gotovo 8.000 novih preduzetnika doprinese ekonomskom razvoju Srbije, a da za to potrošimo osam puta manje novca nego što se sada izdvaja za programe podrške. Podsticaje za početnike vidimo kao jednu od tri prioritetne mere Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije – izjavio je Goran Pitić, predsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju, na današnjem predstavljanju Analize.

Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara. Sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje u slučaju preduzetnika na godišnjem nivou idu od 145.000 do gotovo 400.000 dinara dok su za DOO nešto manje od 180.000 dinara.

Kroz podsticaje početnicima se olakšava početak poslovanja jer je teško očekivati da počnu da plaćaju značajne obaveze iako u početnoj fazi nemaju prihode. NALED poseban akcenat stavlja na stimulisanje mladih kod kojih stopa nezaposlenosti premašuje 30% i skoro tri puta je veća od opšte (13%). Uz to, svega 7,8% mladih ima status poslodavca ili rade u porodičnim firmama.

Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju kreirana je kao osnova za uvođenje podsticaja i pokazuje da bi procenjeni troškovi za državni budžet iznosili između 1,4 i 1,9 milijardi dinara. Da bi poresko oslobođenje bilo najbolji vid podrške ocenjeno je i na osnovu podataka da čak 62% privrednika u Srbiji ističe porez i doprinose na zarade kao najveće opterećenje poslovanja, ali i na osnovu međunarodnih iskustava jer sličan model primenjuju zemlje poput Indije, Kine, Irske i Singapura i beleže povećanje broja start-up firmi i investicija.Poreski podsticaji mladima i nezaposlenima  za lakše pokretanje biznisa
Poreski podsticaji mladima i nezaposlenima  za lakše pokretanje biznisa
Poreski podsticaji mladima i nezaposlenima  za lakše pokretanje biznisa
Poreski podsticaji mladima i nezaposlenima  za lakše pokretanje biznisa
Poreski podsticaji mladima i nezaposlenima  za lakše pokretanje biznisa