19.06.2017.

Stižu nagrade za najaktivnije opštine

Stižu nagrade za najaktivnije opštine

Građani Bele Palanke, Dimitrovgrada, Plandišta, Bele Crkve i Golupca do 26. juna izabraće projekte rekonstrukcije i opremanja škola, bolnica, vrtića i drugih objekata od javnog značaja koje će finansirati Vlada Srbije, kao nagradu za doprinos suzbijanju sive ekonomije i najbolјi plasman u takmičenju Uzmi račun i pobedi.

Glasanje za ukupno 16 prioritetnih projekata koje su predložile lokalne samouprave,  organizovano je na javnim mestima, šalter salama opština, trgovima i pijacama, a za realizaciju odabranih na raspolaganju će imati po 20.000 evra.

Belopalančani biraju između rekonstrukcije prostora za formiranje Omladinskog kluba, uređenja arheološkog nalazišta „Remisiana“ i postavlјanja teretane na otvorenom u naselјu „Nova mala“. Opština ove projekte smatra klјučnim za unapređenje kvaliteta života mladih i turističke ponude.

Na glasačkom listiću u opštini Dimitrovgrad nalaze se kupovina terenskog vozila za dom zdravlјa, rekonstrukcija platoa ispred Centra za kulturu, kao i prostora za formiranje Turističkog info centra.

I pred građanima Plandišta je težak izbor jer treba da odluče da li će Osnovna škola „Dositej Obradović“ dobiti nove klupe, stolice i katedre, dom zdravlјa biti opremlјen novim ultrazvučnim aparatima, odnosno bebi vagama i kotlom ili će sledeće zime mališani u predškolskoj  ustanovi „Srećno detinjstvo“ dobiti bolјe grejanje.  

Stvaranje uslova za kvalitetniji život mladih i dece i opština Bela Crkva stavila je u prvi plan. Rekonstrukcija sale Centra za kulturu, izgradnja dečijih igrališta u gradskom parku i u predškolskoj ustanovi „Anđelka Đurić“, našli su se na referendumu u ovoj opštini, koji je prvi završen (18. juna) i prebrojavanje glasova je u toku.

Opština Golubac akcenat je stavila na razvoj mesnih zajednica i prigradskih naselјa, te su se među predlozima projekata našli sanacija seoske ambulante u Vincima i zgrade Osnovne škole „Branko Radičević“ u naselјu Dobra, kao i izgradnja nove zgrade osnovne škole u naselјu Krivača. 

Dodatne nagrade za 12 najaktivnijih lokalnih zajednica, u koje pored navedenih pet opština  spadaju i Sečanj, Žitište, Bački Petrovac, Titel, Rakovica, Prokuplјe i Svrlјig, su WiFi zone besplatnog interneta. Zahvalјujući donaciji Telekoma Srbija, stanovnici nagrađenih opština moći će da koriste bežični internet maksimalne brzine do 300Mb/s na gradskim trgovima, parkovima i drugim odabranim lokacijama. Telekom zone su već zaživele u Beloj Palanci, Dimitrovgradu i Prokuplјu, a očekuje se i u ostalim opštinama do 7. jula.

Takmičenje opština i gradova, organizovano u okviru nagradne igre Uzmi račun i pobedi, za cilј je imalo da građanima pokaže kako uzimanje računa pri svakoj kupovini i plaćanje poreza ima direktnu vezu sa kvalitetom života na lokalu.

Za vreme trajanja nagradne igre građani su poslali 8.565.070 koverata. Minimalna vrednost poslatih računa procenjuje se na 6,8 milijardi dinara, a pripadajućeg PDV-a na 1,13 milijardi dinara odnosno 9,19 miliona evra. Na osnovu istraživanja građana koje je sproveo NALED u prvom kvartalu 2017, procenjuje se da je u nagradnoj igri učestvovalo do 40% stanovništva.

U prvom kvartalu 2017. zabeležen je rast ukupnog prometa evidentiranog preko fiskalnih kasa od 7,64% u odnosu na isti period prošle godine. Najveći skok od čak 33,84% zabeležen je kod tzv. malih obveznika fiskalizacije kod kojih je siva ekonomija najzastupLjenija, kao i u ciLjnim sektorima u kojima se ostvaruje najveći promet. U istom periodu, za čak 18,5% porastao je broj plaćanja putem kartica i za gotovo 17,5% povećana je vrednost bezgotovinskih transakcija.

Promet kod PDV obveznika u trgovini na veliko i malo u prvom kvartalu 2017, povećan je 7,8%, u građevinarstvu 20,9% i ugostiteLjstvu 11,85%. U šest sektora koje je posmatrala Poreska uprava ostvaren je rast prometa od 91 milijarde dinara. Obračunavanjem samo niže stopa PDV-a od 10% na ovaj iznos, dolazi se do dodatnih devet milijardi dinara prihoda za budžet odnosno 73 miliona evra.  

Nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ i takmičenje opština i gradova organizovali su od 1. februara do 31. marta 2017, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija i NALED u saradnji sa Poreskom upravom, Republičkim sekretarijatom za javne politike, Državnom lutrijom Srbije i Poštom Srbije. Podršku Vladi Srbije u organizaciji nagradne igre i suzbijanju sive ekonomije pružile su brojne društveno odgovorne kompanije okupLjene u Savezu za fer konkurenciju i članstvu NALED-a.