14.02.2017.

Uzmi račun i pobedi: Takmičenje gradova i opština

Uzmi račun i pobedi: Takmičenje gradova i opština

Zajedno sa nagradnom igrom „Uzmi račun i pobedi“ startovalo je i takmičenje opština i gradova u broju prikupljenih fiskalnih računa i slipova. Učešćem u nagradnoj igri građani se ne bore samo za sebe i potencijalne vredne nagrade – već i za grad u kojem žive, dok svaki izdati račun ili slip predstavlja doprinos izgradnji boljeg i odgovornijeg društva.

U ovom trenutku redosled 12 najboljih lokalnih samouprava je Bela Palanka, Dimitrovgrad, Bela Crkva, Plandište, Golubac, Sečanj, Prokuplje, Mladenovac, Bosilegrad, Rakovica, Savski Venac i Titel. Ukoliko bi se takmičenje završilo u ovom trenutku, ovih 12 najaktivnijih lokalnih zajednica dobile bi wi-fi zone sa besplatnim internetom za svoje građane. Takmičenje koje je počelo pre 14 dana traje do kraja marta, što je dovoljno vremena da se građani izbore da baš njihova opština ili grad dobiju besplatan internet i tako zajedno u svojoj sredini obezbede bolje uslove za život. Ovo takmičenje je primer kako se kroz povećanje svesti građana da uzimaju fiskalni račun prilikom kupovine robe i usluga doprinosi uspostavljanju finansijske discipline i da u borbi protiv sive ekonomije važnu ulogu ima svaki pojedinac, a ne samo državne institucije.

Kako bi svaka opština ili grad imali podjednaku šansu da učestvuju u takmičenju i osvoje nagradu, posmatra se broj prikupljenih fiskalnih računa i slipova u odnosu na broj stanovnika i prosečna zarada na teritoriji lokalne samouprave. Na ovaj način formiraju se koeficijenti, koji se potom rangiraju, a korišćenjem tog metoda eliminišu se razlike u veličini i kupovnoj moći među opštinama i gradovima.

Nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ je samo jedna od 68 mera u okviru Godine borbe protiv sive ekonomije, edukativne kampanje koju je pokrenula Vlada Srbije u saradnji sa NALED-om i društveno odgovornim kompanijama okupljenim u Savezu za fer konkurenciju sa ciljem podizanja svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije i njihovog aktivnog uključivanja u stvaranje boljeg društva. Borba protiv nelegalne trgovine i neprijavljenog rada tiče se svakog građanina Srbije, jer svaki dinar utajenog poreza znači manja ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, javne usluge i sve ono što čini jednu zemlju dobrim mestom za život. Upravo okosnicu ove kampanje, koja će trajati tokom 2017. i 2018. godine, čine nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima i takmičenje opština i gradova.