21.11.2022.

Vreme je za promenu sistema oporezivanja najnižih plata

Vreme je za promenu sistema oporezivanja najnižih plata

Hitno usvajanje novog Programa za suzbijanje sive ekonomije, omogućavanje bezgotovinskog plaćanja na svim šalterima javne uprave uz ukidanje papirne uplatnice, kao i uključivanje svih republičkih i lokalnih inspekcija u sistem eInspektor, glavni su prioriteti koje će Savez za fer konkurenciju NALED-a zagovarati pred novom Vladom u cilju smanjenja poslovanja u sivoj zoni u Srbiji.

Na sednici saveza posebno je istaknut značaj suzbijanja rada na crno u borbi protiv sive ekonomije. Zato će se među prioritetima naći i predlozi za smanjenje poreskog opterećenja rada, posebno najnižih plata, proširenje zakona o angažovanju sezonskih i povremenih radnika na građevinarstvo, turizam, ugostiteljstvo i poslove pomoći u kući, kao i uređenje statusa nestandardnih i fleksibilnih oblika rada.

- Usvajanje novog programa za suzbijanje sive ekonomije trebalo bi da bude prioritet Vlade Srbije. Savez za fer konkurenciju je kao deo Vladine stručne grupe doprineo definisanju mera tog strateškog dokumenta, a dodatni doprinos daćemo novom procenom obima sive ekonomije u Srbiji po nekoliko različitih metoda, koju ćemo uskoro objaviti – rekao je novi predsednik saveza i direktor Atlantic grupe za Srbiju Zoran Daljević i dodao da Savez za fer konkurenciju okuplja 51 kompaniju i instituciju koje zajedno zapošljavaju više od 40.000 ljudi.

Gost na sednici bio je novi ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, koji je istakao značaj daljeg rada na novom Programu za suzbijanje sive ekonomije i promovisanju fer uslova poslovanja.

- U saradnji sa NALED-om i članovima Saveza u naredne dve godine ćemo sa posebnom pažnjom raditi na daljem unapređenju inspekcijskog nadzora sa ciljem suzbijanja sive ekonomije. Ostajemo dosledni jačanju preventivno-savetodavne uloge inspekcije, ali i sprečavanju i suzbijanju nelegalne trgovine u različitim oblicima. Iskoristićemo sve raspoložive kapacitete da dodatno podstaknemo informaciono povezivanje eInspektora sa drugim organima nadležnim za suzbijanje sive ekonomije - izjavio je Momirović.

Kada je reč o smanjenju poreskog optrećenja plata, sa sednice saveza je poručeno da je potrebno razmišljati u pravcu postizanja veće progresivnosti oporezivanja, kao i mogućem ukidanju doprinosa za zdravstvo kao načina da se postigne značajnije rasterećenje. Osim toga, jedan od prioriteta Vlade bi trebalo da bude i reforma sistema neporeskih nameta i ukidanje parafiskala. Prvi korak bio bi uspostavljanje javnog registra svih taksi, naknada i drugih dažbina. NALED je tokom 2021. razvio registar u kojem je evidentirano više od 2.000 nameta smeštenih u više od 200 zakona i 400 podzakonskih akata na republičkom i lokalnom nivou.

Važna mera u suzbijanju sive ekonomije je i podsticanje bezgotovinskih plaćanja. Savez je podržao Kancelariju za IT i eUpravu u uspostavljanju mogućnosti bezgotovinskog plaćanja na više od 400 šaltera javne uprave, a naredni korak biće dalje proširenje prihvatne infrastrukture. Najavljeno je lansiranjem POS programa u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, u okviru kojeg će POS terminalima i rešenjima za onlajn prodaju biti opremljeno do 25.000 prodajnih mesta preduzetnika, malih i srednjih preduzeća i šaltera institucija. Time će broj prihvatnih mesta biti povećan za više od 20%.  

Novo rukovodstvo Saveza za fer konkurenciju
Članovi Saveza za fer konkurenciju izabrali su novo rukovodstvo ovog tela. Naredne dve godine vodiće ih Zoran Daljević, direktor predstavništva Atlantic grupe. Potpredsednici u novom sazivu će biti Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u PMI, Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u Mastercard, Jovan Krivokapić,  menadžer korporativnih poslova u JTI i Biljana Bujić, tax partner u KPMG-u.