Broj koverata poslatih za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi“ premašio je 2.250.000 i svi fiskalni računi i slipovi i ove godine učestvovaće u takmičenju gradova i opština. Građani će tako moći da uzimanjem računa pri svakoj kupovini i bezgotovinskim plaćanjem osvoje vrednu nagradu i za mesto u kojem žive.

Vlada Republike Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i NALED pokrenuli su takmičenje lokalnih samouprava u fiskalnoj odgovornosti i devet najaktivnijih i najuspešnijih podeliće po 20.000 evra za opremanje i obnovu škola, bolnica, vrtića i drugih objekata i prostora od javnog značaja po izboru građana.

Opštine, gradovi i gradske opštine podelјeni su po broju stanovnika u tri takmičarske kategorije - male, srednje i velike dok se rang liste prave na osnovu broja poslatih računa i slipova po glavi stanovnika koji je ponderisan kupovnom moći za svaku lokalnu samoupravu.

Prema podacima Pošte Srbije od 18. novembra, prvo mesto u kategorijama malih, srednjih i velikih trenutno drže opština Blace, gradska opština Savski venac i grad Vranje. U prvih devet su još i Srbobran, Dimitrovgrad, Kula, Vrbas, Pančevo i Kikinda.

Rang listu svih opština i tabelu sa poslednjim presekom devet prvoplasiranih može se svakodnevno pratiti na stranici Rang lista opština.

Konačna rang lista devet pobedničkih opština biće poznata po završetku drugog kruga nagradne igre, krajem februara 2021. godine.

Posmatrano u apsolutnim brojkama, najviše koverata stiglo je iz Beograda - 664.026 (najviše Novi Beograd - 104.645). Sledi Novi Sad sa 206.349, Pančevo 76.854, Niš 64.171, Subotica 55.512, Vranje 52.286, Zrenjanin 49.312 i Kragujevac 48.466.

Vlada Republike Srbije po treći put, pokrenula je nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi".

Kao i prethodna dva puta, nagradna igra organizuje se u cilјu suzbijanja sive ekonomije kroz jačanje svesti i motivacije građana da plaćaju bezgotovinski i uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine, jer jedino tada mogu da budu sigurni da trgovac posluje u skladu sa zakonom i da plaća poreze iz kojih se finansiraju zdravstvo, školstvo i druge javne usluge, što je u vreme pandemije važnije nego ikad.

Organizator nagradne igre je Vlada Republike Srbije, a podršku pruža NALED.