Blace - Opisi projekata

Pravo glasa za jedan od predloženih projekata imaju svi punoletni građani opštine Blace.

Period glasanja: od 12. do 18. juna 2018.

Lokacije glasanja:

  • Gradski trg, ulica Kralja Petra
  • Hol prizemlja u zgradi opštine Blace, Karađorđeva 4

1. Tehnička modernizacija Osnovne škole „Stojan Novaković“

U Osnovnoj školi Stojan Novaković, u otežanim uslovima nastavu pohađa 733 đaka raspoređenih u 55 odeljenja. Kompjuterska oprema u ovoj školi sa 11 učionica, 27 kabineta i nekoliko radionica je dotrajala, a osim toga, škola nema ni dovolјno tehničkih uređaja i nastavnih sredstava za kvalitetnije izvođenje nastave. Potrebno je obezbediti novu tehničku opremu, pre svega desktop kompjutere, bele magnetne table za pisanje, laptopove i projektore.

Korisnici:

  • 1.000 đaka i nastavnog kadra

2. Urbanističko i arhitektonsko uređenje gradskog trga

Urbanističkim i arhitektonskim uređenjem gradskog parka i zelenog trga opština Blace želi da napravi ekološki gradski trg. Potrebno je obnoviti aleje cveća, postaviti klupe, rasvetu. Predviđena je i ugradnja česme, postavlјanje biciklarnika (biciklizam je u opštini Blace sve atraktivnija rekreativna aktivnost) i novih žardinjera koje će doprineti sveobuhvatnijem uređenju ove gradske celine. Postojeće sadnice listopadnog drveća biće dopunjene novim, uz postavlјanje štitnika za stabla, radi obezbeđenja od eventualnih oštećenja tokom rasta i razvoja. Ceo prostor bio bi ograđen i obezbeđen dekorativnim stubovima, koji sem estetskog imaju i bezbednosnu ulogu. Kako je u opštini Blace predviđeno i postavalјanje Telekom WiFi drveta sa besplatnim bežičnim internetom, uređenjem gradskog trga uspostavila bi se atraktivna gradska zona koja bi privlačila građane da slobodno vreme provode u parku, turiste da odmaraju, a lokalna samouprava bi dobila još jedan gradski simbol koji će značiti i u promociji opštine Blace kao oaze za mlade.

Korisnici:

  • 11.686 stanovnika opštine Blace
  • Potencijalni turisti

3. Uređenje enterijera i nabavka opreme za Omladinski centar

Sa 11.686 stanovnika među kojima se u omladinu svrstava njih 3.260, starosti do 30 godina, opština Blace nema adekvatno opremljen objekat i prostor za edukaciju mladih. U cilju zadovoljenja potreba mladih, opština je pokrenula projekat opremanja Omladinskog centra u kojem bi bila smeštena i Kancelarija za mlade. U okviru konkursa Ministarstva omladine i sporta 2016. i 2017. godine udruženim sredstvima iz lokalnog budžeta i budžeta Republike Srbije izvršeni su građevinski radovi na ovoj zgradi koja je više decenija bila zapuštena i ruinirana. Nabavka neophodne opreme je poslednja faza završetka opremanja prostora, nakog čega bi Omladinski centar bio otvoren za sve korisnike u lokalnoj zajednici i omogućeno njegovo besplatno korišćenje. Potrebno je nabaviti kancelarijski nameštaj i tehničku opremu (računari, projektori...). Sva oprema bi bila namenjena za prostorije koje će moći da se jednostavno i veoma brzo transformišu za druge namene – učionica, konferencijska sala, coworking prostor, kancelarija, svečana sala...

Korisnici:

  • Mladi u opštini Blace – osnovci, srednjoškolci, mladi iz ruralnih sredina, mladi nezaposleni, studenti
  • Članovi i aktivisti Kancelarije za mlade

Predlog izgleda prostora Omladinskog centra