Према најновијим анализама спроведеним у оквиру Иницијативе Бољи начин, Србија је у протеклих десет година смањила сиву економију са 29,1% на 21,1% БДП-а, речено је данас на обележавању деценије заједничке борбе Владе Србије и НАЛЕД-а против сиве економије.

Десет кључних реформи које су допринеле тим резултатима укључују увођење система еФискализације и еФактура, усвајање закона о инспекцијском надзору и увођење еИнспектора, електронске јавне набавке, безготовинска плаћања електронских услуга, реформу паушалног опорезивања и „фриленс“ рада, реформу ангажовања сезонских радника у пољопривреди, јединствену еРегистрацију и добијање ПИБ-а у АПР-у, смањење пореског оптерећења зарада и покретање портала еПорези.

Први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали рекао је да истраживања показују позитивне трендове, а потврда да смо на добром путу реформи је и то што је Србија први пут добила инвестициони рејтинг.

- Како би даље олакшали рад привреди, у наредном периоду ћемо увести системе еАкциза и електронских отпремница. Такође, радимо на новом ИТ решењу Пореске управе. У плану је и нова апликација где ће на једном месту грађани и привреда моћи да виде све своје пореске обавезе – најавио је Мали који председава Координационим телом Владе за борбу против сиве економије.

Извршна директорка НАЛЕД-a Bиолета Јовановић посебно је истакла резултате Министарства финансија и подсетила да је 2014. НАЛЕД основао Савез за фер конкуренцију који је исте године упутио иницијативу тадашњем премијеру Александру Вучићу за успостављање заједничке групе која би се системски бавила проблемом сиве економије. 

- Дигитализација је заједнички именитељ кључних реформи и иницијатива које је НАЛЕД подржао, укључујући и наградну игру „Узми рачун и победи“ која од ове године захваљујући напорима Пореске управе и Иницијативи Бољи начин поново укључује безготовинска плаћања као дуплу шансу за све грађане који плаћају картицом или инстант – истакла је Јовановић.

Кроз Иницијативу Бољи начин, уз подршку Немачке Владе и компанија Mastercard и Visa, обезбеђене су и субвенције намењене микро и малим предузећима за бесплатно увођење ПОС терминала уз снижену трговачку накнаду. 

- За годину и по дана имамо преко 5.000 пријава, а мали трговци који су увели ПОС уз нашу подршку остварили су 1,5 милиона трансакција у вредности од преко 18 милиона евра – додала је Јовановић.

Сајмон Кристијан Блум, заменик директора пројекта Реформа јавних финансија - Агенда 2030 испред Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, потврдио је да су безготовинска плаћања кључна у даљој борби против сиве економије.

- Најновија анализа показију је да приближавање Србије просеку ЕУ у развоју безготовинских плаћања може смањити сиву економију за до 2,4% БДП-а и донети  скоро 500 милиона евра додатних пореских прихода годишње – рекао је Блум.